Site Overlay

KATA JÕULULAUD TERVISLIKULT!

Mis oleks, kui võtaks jõulud sel aastal tervislikult vastu ning naudiks tervislikke ning kõhusõbralikke piduroogasid, mis niisamuti maitsemeeli paitaksid, kuid ilma rohke suhkru ja rasvata? Kõlab just nagu plaan?! SUPER! Minu meelest ka! 😉 Aga kuidas siis katta jõululaud nii, et kõik oleks ikkagi maitsev, kuid seejuures ka tervislik? Mul on sulle mõned ideed! Võta nüüd paber ja pliiats ning tee endale märkmed, või trüki retseptid arvutisse, et miski ei ununeks ega kaotsi läheks!

Siit nad tulevad – maitsvad, tervislikud ja hõrgud JÕULUROAD. Nii magusad kui soolased!

Kellele siis ei maitseks kõik need suussulavad magusad kommid ja küpsised, koogid ja tordid, mis ikka jõuluajaga käsikäes käivad!? Hea uudis on aga see, et kõik seda head ja paremat annab valmistada ka väga tervislikult nii, et maitse osas järeleandmisi üldse tegema ei peagi! Kuidas? Sellest kohe räägime!
Alustame näiteks suussulavate Meditsiinimeediumi sidruniküpsistega, mis on nii hõrgud, et kui ei teaks, siis oleks küll sada protsenti veendunud, et tegemist on tõeliselt patuste hõrgutistega, kuigi asi on õnneks hoopis vastupidine! Mida need hõrgud küpsised siis sisaldavad? Kohe jagan sinuga retsepti!

MEDITSIINIMEEDIUMI SUUSSULAVAD SIDRUNIKÜPSISED

Mida vajad:

  • 1spl linaseemnejahu või chia seemneid + vett, et jahu/seemned saaksid paisuda
  • 50g kookosõli
  • 2spl kookossuhkurt
  • 85g vahtrasiirupit
  • 2,5spl sidrunimahla (värskelt pressitud sidrunist)
  • 1tl riivitud sidrunikoort (värsket)
  • 1tl riivitud sidrunikoort
  • 120g mandlijahu
  • 40g kaerajahu
  • 1tl küpsetuspulbrit + 1tl soodat
  • Näpuotsatäis soola

Kuidas teha:

Sega linaseemnejahu või chia seemned (sõltuvalt sellest, kumba kasutada soovid) koos natukese veega ning tõsta mõneks minutiks kõrvale paisuma. Vett peaks olema vähemalt nii palju, et seemned/linaseemnejahu oleksid kaetud. Tekstuurilt peaks seemnesegu jääma selline paksema poolsem, kuid siiski veidi voolav (st mitte tükiline ega tahke). Seejärel sega kokku jahud koos küpsetuspulbri, näpuotsatäie soola ja soodaga. Kui linaseemnejahu/chia segu on piisavalt paksenenud, siis lisa see jahusegule koos kookosõli, vahtrasiirupi, sidrunimahla, sidrunikoore ning kookossuhkruga. Sega hoolikalt ning tõsta seejärel lusikaga väikesed küpsisepätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 16-18 minutit. Enne serveerimist lase küpsistel ahjuplaadil veidi jahtuda, siis muutuvad need pisut tahkemaks ning neid on mugavam plaadilt taldrikule tõsta! 🙂

Kuna minu küpsised said otsa enne kui nad pildile püüda jõudsin, siis kasutan seekord mitte enda loodud visuaali (ups!). Pildil Meditsiinimeediumi “Lemon snaps” küpsised.

Tervislik pohlmoos

Ega siis jõulud saa pohlamoosita mööduda! Küll aga saab ka seda maitsvat moosi või kastet (kuidas iganes sulle nimetada meeldib! 🙂 ) valmistada ka ilma hunniku suhkruta!

Mida vajad:

  • 300g värskeid või külmutatud pohli või jõhvikaid
  • 3-4 spl kookossuhkurt/vahtrasiirupit/mett
  • 1 apelsini mahl + natuke riivitud koort
  • 2 kuivatatud kaneelipulka
  • 1tl kuivatatud nelki
  • veidi vett

Kudas teha?

Vala poti või kastmepanni põhja veidi vett (mitte palju, ainult nii, et poti/panni põhi oleks kergelt kaetud). Seejärel aseta potti pohlad/jõhvikad, apelsinimahl, riivitud apelsini koor, meelepärane magustaja (vahtrasiirup/kookossuhkur/mesi), kaneelipulgad ja nelk. Keeda madalal kuumusel 15-20 minutit kuniks marjad vajuvad kokku ning tekib moosilaadne segu. Soovi korral lisa magustajat juurde. Keera kuumus maha, tõsta pott pliidilt ning lase moosil jahtuda. Naudi meelepärasega!

Allikas: Unsplash

Norivorstid ehk taimsed “verivorstid”

Jep, need on päriselt ka olemas! Ma ütlen ausalt, et ma olin täitsa jahmunud, kui elukaaslane mulle norivorstikesi meisterdas, sest need nägid niiii ehedad välja, maitsesid suuurepäraselt, kuid olid hulga kergemad ja mõnusamad kui klassikalised verivorstid. Norivorstikeste sisuks olid mustad oad, toortatar ning maitseained ja erinevad ürdid ja t õ e s t i, superhead! Tasub igati proovimist ka kõigil neil, kes muidu liha süüa eelistavad! 😉 Siinkohal ma sulle kahjuks detailset kogustega retsepti anda ei oska, kuid panen kirja toiduained, mis vorstikeste sisse rändasid!

Mida vajad:

  • Norilehed ~ 13tk
  • Mustad oad ~ 450g
  • Võioad 250g
  • Sinep 1tl
  • Toortatar keedetud ~ 300g
  • Küüslauguhelbed 1 sl
  • Sibulahelbed 1sl
  • Sool / pipar maitse järgi
  • Kartulitärklis ~ 50g
  • Peedipulber 2 tl
  • Majoraan 2tl V
  • Vesi ~50ml

Kuidas teha:

Keeda tatar, jahuta. Kurna oad, loputa, purusta koos maitseainetega ( lisa vajadusel veidi vett, et tuleks ühtlane mass). Maitsestamisel lisa tärklis, seni kuni mass on voolitav ning mitte liiga vedel. Seejärel tõsta täidis norilehe keskele ning keera üks lehe pool teise peale (alumine pool tee sõrmedega veidi märjaks) ning keera rulli. Vorsikese otsad võid toidunööriga kokku siduda, nii püsivad vorstikesed kenasti koos.

Kui vorstid on valmis, aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta ahjus 180 kraadi juures ca 10-15 minutit.

Kahjuks on instagrami story screenshotid ainsad pildid, mis mul hetkel neist nori vorstikestest on. 🙁

Aga hapukapsas? Kuidas siis seda ilma rohke õli ja lihata maitsvalt valmistada?! Hehee, tegelikult on ka see imelihtne ning maitsvat jõulikku hapukapsast saab valmistada ka täiesti ilma õlita ning isegi liha ei ole vaja!

Mida vajad:

  • Meelepärane kogus hapukapsast
  • soola
  • kookossuhkurt/mett/vahtrasiirupit
  • veidi vett
  • *soovi korral toortatratangu või odrakruupe (valikuline)

Kuidas teha:

Jep, just nii lihtne see ongi! Pista hapukapsas potti ning lisa juurde veidi vett. Kui soovid veidi tummisemat versiooni, siis lisa hulka ka peotäs või paar toortatra või odratangu ning hauta seni kuni kapsas on pehme. Maitsesta soola ning meelepärase magustajada (kookossuhkur ning vahtrasiirup sobivad suurepäraselt!;) )

Ürdised krõbedad kartulisektorid

Ahjukartulid on minu ühed suuuured lemmikud! Kuigi ma pean tõdema, et ma ise armastan jõuludel süüa üsna traditsiooniliselt (Lihstalt mõningate muudatustega, st lihavabalt) ning eelistad klassikalist keedukartulit, siis pistan siia ikkagi ühe ürdikartuliretsepti, sest võib-olla sina tahaksid just jõululauale miskit teistsugust, seega, siist tuleb ürdikartulite retseptike!

Mida vajad:

  • 1,5kg kartuleid (koorega või kooritult – vastavalt eelistustele)
  • 2tl oreganot (kuivatatud)
  • 1tl Himaalaja soola
  • 1tl majoraani
  • 2tl peeneks riivitud/hakitud värsket küüslauku
  • 1-2 spl oliiviõli
  • ahjuplaati
  • küpsetuspaberit
  • majapidamispaberit

Kuidas teha:

Pese ja tükelda kartulid meelepärase suurusega sektoriteks ning kuivata majapidamispaberiga, nii tulevad kartulid krõbedamad! Seejärel sega kartulid kausis oliiviõli ja ürtidega (va küüslauk!) ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et iga kartulisektor oleks eraldi, mitte hunnikus üksteise peal. Nii küpsevad kartulid krõbedamaks. Pista kartulid ahju ning küpseta 180 kraadi juures umbes 25-30 minutit. Kui kartulid on juba peaaegu valmis (umbes nii, et 5-10 minutit on jäänud veel küpsemisaega), siis sega kartulite hulka ka riivitud küüslauk.

Ja viimasena tahaksin sinuga jagada veel üht eriti jõulust magustoitu, milleks on jõuluvürtsine jõhvika parfee chia-pudinguga!

*Pilt on illustreeriv* Allikas: Unsplash

Mida vajad:

  • 3spl chia seemneid
  • klaasitäis mandlipiima (u 250-300ml)
  • piparkoogimaitseainet
  • jõhvikaid
  • näpuotsatäis soola
  • meelepärast maitsestamata jogurtit (kookose/soja/klassikaline)
  • kookossuhkurt/vahtrasiirupit/mett

Kuidas teha:

Sega chia seemned mandlipiimaga ning tõsta kõrvale paisuma. Senikaua kuni seemned paisuvad, valmista jõhvikamoos. Selleks purusta jõhvikad (kui kasutatud külmutatud marju, siis lase neil eelnevalt üles sulada) ning magusta natukese kookossuhkru ja piparkoogimaitseainega. Kui chia seemned on piisavalt paisunud ning on tekkinud geeljas mass, alusta magustoidu kokku panemisega. Aseta kausi põhja paar lusikatäit chiapudingut, tõsta peale jõhvikamoos ning lusikatäis meelepärast jogurtit. Korda protsessi seni, kuniks saad piisavalt kihte. Kõige peale tõsta veel lusikatäis jogurtit, jõhvikamoosi ning pudista peale üks piparkook!

Mõnusat maitsvat pühadeaega!

Leave a Reply