Site Overlay

RETSEPT: ÜLILIHTSAD TAIMSED PELMEENID, MIS MAITSEVAD NAGU PÄRIS!

Ma tõesti ei tea kust mu suur pelmeeniarmastus pärineb, aga olemas see igaljuhul on. Eks lapsepõlves sai mõnikord harva ikka pelmenkusid süüa, kuid igapäeva menüüsse need kindlasti ei kuulunud ning aastaid ei söönud ma pelmeene üldse, niiet lapsepõlve nostalgiamaitseid siinkohal ka süüdistada ei saa. Aga sellegipoolest justkui välk selgest taevast pelmeeniisu mind ükshetk tabas. Pikalt ma siis nuputasin ja mõtlesin, et mismoodi ühed tervislikud pelmeenid siis valmis meisterdada, maitses ma allahindlust teha ei soovinud ning tahtsin saada ikka seda päris ehedat ja õiget maitset, küll aga tervislikus võtmes. Tuhlasin läbi ka internetiavarused sooviga leida mõnd juba läbikatsetatud ja olemasolevat retsepti, kuid mida ma ei leidnud, oli sobiv retsept. Igas retseptis oli sees mõni koostisosa mis minule ei sobinud, mistõttu tuligi asuda ise katsetama ning minu õnneks ei olnudki see üldse keeruline ning tegelikult õnnestus pelmeenitegu juba päris esimesel korral minu meelest täitsa hästi. Seekord otsustasin aga ka täpsed kogused kirja panna, et retsepti ka teiega jagada ning siin see on: tervislike, gluteenivabade pelmeenide retsept!

MIDA VAJAD?

250g toortatrajahu

15g psülliumit (India teelehepulber, lähemalt saad lugeda näiteks SIIT)

180ml + 100ml sooja vett

5g soola

3 keskmise suurusega porgandit

1 väike suvikõrvits

2 väikest punast sibulat

2-3 küüslauguküünt

soola, paar tl lambaläätse, tšillihelbeid (soovi korral)

*Soovi korral võib taimse täidise ka klassikalise lihatäidisega asendada

KUIDAS TEHA?

Täidise jaoks tee nii: Pese, vajadusel ka koori ja tükelda köögiviljad ning purusta köögikombainis ühtlase massi saamiseni koos soola ja lambaläätsega. Kuumuta saadud segu mõned minutid pannil ning tõsta siis kõrvale jahtuma.

Taigna jaoks: Sega kausis omavahel jahu ja sool. Seejärel sega 15g psülliumit 180ml sooja veega ning lase mõni minut paisuda. Seejärel lisa psülliumisegu jahu-soolasegule ning lisa juurde ka vajadusel 100ml vett ja sega käte abil taigent seni kuni saad taignapalli (vajadusel võid lisada jahu ka juurde). Tegemist on päris paraja mäkerdamisega, nagu taigna tegemisel ikka. Kui taignapall on saavutatud, siis keera see toidukilesse ning jäta 30 minutiks kuni tunniks külmikusse tahenema. Seejärel aseta suuremale lõikelauale või köögipinnale küpsetus paber ning lisa sellele ka jahu, et taigen rullides liiga paberi külge ei kleepuks. Võta kapist taignapall ning murra see 2-3 väiksemaks osaks, nii on mugavam rullida. Enne taigna rullima asumist aseta küpsetuspaber ka taigna peale, et see rullimisel liialt taignarulli külge ei kleepuks (muidugi võib kasutada rullimisel ka lihtsalt rohkem jahu, et taigna liigset kleepumist vältida). Rulli taigent seni kuni see on piisavalt õhuke. Seejärel eemalda ettevaatlikult pealmine küpsetuspaber ning vormi taignast näiteks klaasi abil ümmargused kettad, lisa ketta keskele pisut täidist, keera üks ketta pool teise peale ning vajuta näppude või kahvli abil kinni. Korda tegevust seni kuni taigent jagub või soovitud pelmeenikogus on saavutatud. NB! täidist tuleb päris palju ning minul jäi päris korralik kogus ka üle, soovi korral võib täidise jaoks vajaminevate köögiviljade kogust ka vähendada. Kui pelmeenid on valmis, pane pott koos veega tulele ning lisa maitseks soola ja paar supilusikatäis lambaläätse (annab väga mõnusa puljongilaadse meki) ning lase veel keema tõusta enne kui pelmeenid lisad. Keeda pelmeene kuni valmimiseni.

Jälgi mind ka mujal 🙂
error

Leave a Reply