Site Overlay

Millal Sina viimati endale midagi ilusat ütlesid? End millegagi hakkama saamise eest kiitsid või hoopis julgustasid?

Tihti saadab meid justkui suur enesekriitika laviin ning endas vigade leidmine ei valmista mingit peavalu. Me oleksime justkui loodud enese suunas kriitilised ja vaenulikud olema. Alatihti kritiseerime oma välimust, otsides üles ka kõige pisemad “vead”, pannes neile suurt rõhku, justkui mõni pisike “iluviga” teeks meist halvema inimese. Sageli on meil nii raske vastu võtta komplimente, rääkimata iseendale komplimentide tegemisest. Liiga tihti ei hinda me oma tegelikke oskusi ja väärtust, tihtilugu jäävad need hoopis märkamatuks kuna oleme otsustanud keskenduda kõigele sellele, milles me võib-olla pole nii head või mida me veel nii hästi ei oska. Tembeldades end automaatselt rumalateks või oskamatuteks, tundes end halvasti ja läbikukkujana. Tihti suuname oma fookuse ja energia justnimelt oma nõrkustele, selleasemel et treenida tugevusi ning kiita end kõige saavutatu eest.

Me kõik oleme erinevad

See, mida Sina oskad hästi, võib kellegi teise jaoks osutuda täielikuks katsumuseks. Kui Sul on näiteks väga hea matemaatiline mõtlemine, siis teine oskab võib olla hoopis hästi raamatut kirjutada. Erinevused aga justnimelt rikastavad meid. Kui igav ja hall ja üksluine oleks maailm kui me kõik oskaksime ja teeksime muudkui samu asju?! Kui mitte keegi ei eristuks mingilgi moel! Ometi aga on meisse sisse juurdunud enese pidev võrdlemine teistega, tihti ei suuda me aktsepteerida teiste saavutusi ilma ise sisemuses kadedust tundmast. Olen isegi olnud läbi elu äärmiselt enesekriitiline inimene, leides endas nii väliseid vigu kui tehes maatasa enda kogutud teadmised ja oskused. Olen elanud aastaid end pidevalt materdades, mitte väärtustades. Pidevalt võrrelnud end teistega, jätnud märkamata oma tugevused, keskendudes vaid nõrkustele. Taoline mõtte-ja teguviis ei aita aga kuidagimoodi enesearengule kaasa, rääkimata enesearmastuseni jõudmisest. Meie mõtetel on tugev jõud ning kõigi negatiivsete ja halvustavate mõtetega sisendame endale ning paneme oma keha uskuma, et ta ongi väärtusetu ja miski ei muutu. Seetõttu on ülioluline ka ennast väärtustada ja kiita, tunnustada ning endasse pidevalt uskuda!

Selleks, et armastada teisi, tuleb esmalt armastada iseennast

Olles iseendaga pahuksis, kipume vigu otsima ka teistes, selle asemel et näidata välja hoolivust ja armastust. Olles iseenda suunas vaenulik, loopides pidevalt kriitika noote ja torisedes, on küllaltki raske ka teistele midagi ilusat ja head öelda. Kerge on sattuda kibestumise ja kadeduse küüsi, selle asemel et võtta teiste saavutusi kui inspiratsiooni. Seepärast on nii vajalik endale vähemalt korra päevaski midagi ilusat ja julgustavat öelda. Kui ka Sina tunned, et oled olnud enda vastu pidevalt liiga karm, end alahinnanud või vigu otsinud, siis muuda seda nüüd ja kohe ja praegu. Palu enda käest vabandust ning sõlmi iseendaga rahu. Vaata peeglisse, tee endale pikk pai ning ütle endale, et oled tubli!


Kuidas on lood teil enesearmastusega? Kas olete tabanud end kadedust tundmast kellegi teise edusammude tõttu? Kas enesekriitika on vahel võimust võtnud? Kommentaarium on tagasisidele avatud! 🙂

2 thoughts on “ENESEARMASTUS

Leave a Reply