Retseptid

IMELINE VÄRVIKÜLLANE SÜGIS + KÕRVITSANE JUUSTUKOOGI RETSEPT

oktoober 8, 2018

Oeh, kuhu see aeg küll koguaeg kaob?!? Alles oli meil kuum suvi ja juba puhub väljas külm, lennutades igasse ilmakaarde vihmapiisku…

Tegelikult pole aga virisemiseks üldsegi põhjust. Külmale, tuulele ja vihmale vaatamata on ju väljas praegu ka imelised värvid, ja lisaks on käes ka minu sünnipäevakuu, jee! Kuigi aeg tahab koguaeg käest kaduda ning 24 tunnist ööpäevas kipub väheks jääma, tuleb siiski leida aega ka oma lähedaste jaoks. Niisiis otsustasime meiegi sõbrannaga minna sügist nautima ja ühtlasi seda ka pildile jäädvustama.  Nii me siis jalutasime ja jutustasime ja pildistasime seni kuni sõrmed olid külmast kanged ja nina punane peas. Minu super andekas hobifotograafist sõbranna suutis mind järjekordselt üllatada vahvate kaadritega. No vaadake ise! Tema teistele töödele saate pilgu peale heita SIIN.

Aga räägime siis natuke toidujuttu ka! 😉

Sügise saabudes on näha poelettidel ja turul ohtralt kõiksugu kujuga ning erinevates värvitoonides kõrvitsaid. Üks ilusam kui teine! Mida siis võtta, mida jätta? Mida kõrvitsast valmistada?

Minu jaoks on kõrvitsalised täiesti multifunktsionaalsed aedviljad, millest saab valmistada nii soolaseid ja magusaid roogi, alustades näiteks klassikalisest marineeritud kõrvitsast, lõpetades kõrvitsakoogi, jäätise või küpsistega. Vahepeale jäävad muidugi veel kõrvitsapüree, täidetud kõrvits, kõrvitsakotletid, kõrvitsahautis .. oeh, seda loetelu võikski siia ritta laduma jääda 😀

Miks on kõrvits kasulik?

Kõrvits on rikas antioksüdantide ning vitamiinide poolest. See madala kalorsusega aedvili peidab endas rohkelt A-vitamiini, mis on kasulik meie naha ning limaskestade tervise heaks. Samuti on kõrvitsalised kõrge kiudaine sisaldusega, toetades seeläbi meie seedimist. Lisaks A-vitamiinile, sisaldavad need imelistes värvitoonides aedviljad veel ka B-grupi kompleksvitamiine ning mineraalained, sh vask, kaltsium, kaalium ja fosfor. Lisaks muule on kõrvitsalised tõepoolest väga madala kalorisisaldusega, andes 100g kohta vaid 24 kilokalorit! 

Kõrvits minu toidulaual

Kui suvikõrvits on kevadel ja suvel minu toidulaual igapäevane kaaslane, siis vaatamata kõrvitsa kasulikkusele, ei leia muid kõrvitsa sorte minu toidulaualt väga tihti.  Ma isegi ei tea miks. Tegemist on ju ometi hästi säiliva ning ka külmutamist taluva vitamiinirohke aedviljaga! Usun, siinsest kõrvitsa retseptis saab alguse ka minu kõrvitsa retseptide saaga .. niiet, püsige valvel, see kõrvitsakook ei jää viimaseks toiduks, mis kõrvitsast valmistatud! 😀

Aga selles postituses jagan teiega ühte maitsvat kõrvitsa-juustukoogi retsepti, mida on lihtne valmistada ning maitses ei pea samuti pettuma! Koogi täidis koosneb vaid kolmest koostisosast, ning põhja osas võib iga üks oma fantaasia käiku lasta, või siis kasutada minu retseptis katsetatud koogipõhja.

 

Asume siis retsepti kallale!

VAJA LÄHEB 

Täidise jaoks:

4-6 spl kõrvitsapüreed

2 keskmise suurusega muna

200g rasvatut maitsestamata toorjuustu (nt Philadelphia) või tofut

*karamelliaroomi, vaniljet (valikuline)

steviat

Põhja jaoks: 

50g kiirkaerahelbeid/mitmeviljahelbeid/toortatrahelbeid vmt

15-20g toasooja kookosrasva

magustamata kakopulbrit

veidi himaalaja soola

magustamiseks steviat/datlisiirupit

VALMISTAMINE 

Kõrvitsapüree jaoks poolita kõrvits, eemalda lusikaga üleliigne sisu (seemned) ning pista 150-200 kraadi juures küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil ahju seniks, kuni kõrvits on pehme. Võta kõrvits ahjust ning lase jahtuda. Seni kuni kõrvits küpseb, klopi lahti munad, sega juurde toorjuust ja stevia. Kui kõrvits on jahtunud lisa muna-toorjuustu segule kõrvitsa püree ning sega kõik omavahel ühtlaseks seguks. Kreemja tekstuuri saavutamiseks on soovitav kasutada miksrit/köögikombaini.

Põhja valmistamiseks purusta köögikombainis helbed, kookosrasv, kakao ning magustaja ja sool. Kata sobiv küpsetusvorm küpsetuspaberiga ning vajuta segu kõvasti vormi põhja. Vala peale täidis ning küpseta 150 kraadi juures ca 30-45 minutit või senikaua kuni kook on pealt kuldpruun ning mitte enam vedel. Koogi valmides lase sel enne serveerimist korralikult jahtuda ning tahkuda.

 

 

Jälgi mind ka mujal 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga