Retseptid | Vegan

100% NATURAALNE, MAGUS SUHKRUVABA KÕRVITSASEEMNE MARTSIPAN

august 27, 2018

Martsipan – see mõnus mandline maius on tuntud kui maitsev lisand kommidele, kookidele ja muudele kondiidtritoodetele ning millest valmistatakse ka armsaid kujukesi. Paraku sisaldab klassikaline martsipan endas hullumoodi suhkurt, mistõttu ei ole klassikalise martsipani näol tegemist sugugi mitte tervisliku kraamiga. Martsipan koosneb tuhksuhkrust ning mandlijahust, millele lisatakse kas munavalget või vett. Need omavahel kokku segades moodustub voolitav mass. Kuna martsipan on enamasti heledat kreemikat tooni, lisatakse segule soovi korral ka  looduslikke toiduvärve, nt matchat, peedimahla, kakaod vmt.

Kui tavapäraselt valmistatakse martsipani mandlitest, siis mina proovisin seda teha hoopis kõrvitsaseemnetest ning täiesti ilma lisatud suhkruta. Ja teate, ausalt tuli välja väga maitsev ja täpselt martsipani tekstuuriga, ning seda tegelikult puhtjuhuslikult. Olen pähklite ja sh ka mandlite suhtes tundlik, kuid kuna pähklivõi isu oli suuuuur, siis otsustasin meisterdada hoopis kõrvitsaseemne võid. Juhtus aga nii, et seemned ei tahtnud kuidagimoodi kreemjat tekstuuri võtta. Nii ma siis blenderdasin ja blenderdasin seninkaua kuni  köögikombain juba suitses käes. Võiks mul seemneid blenderdada seega ei õnnestunud, küll aga meenutas saadud segu oma tekstuurilt täpselt martsipani. Lisasin siis segule magususe andmiseks veidi steviat, näpuotsaga soola ja blenderdasin veel hetke. Maitsesin ja tõepoolest nagu ehe martsipan, ainult, et tumerohelist värvi ja kõrvitsaseemne mekiga. Andsin seda maitsta ka oma vanaemale ning isegi temale meeldis! Ja teate, kui juba minu vanaemale meeldib, siis peab ikka hea asi olema! 😀

Kuna ma polnud varem kuulnudki sellisest asjast nagu kõrvitsaseemne martsipan, sattusin sellest eriti suurde vaimustusse, mistõttu soovin ka teiega seda põnevat retsepti jagada!

VAJA LÄHEB 

150g kõrvitsaseemneid

50g päevalilleseemneid

steviat

veidi soola

köögikombaini/võimsat blenderit

VALMISTAMINE

Vala seemned köögikombaini ning purusta seni kuni tekib õrnalt tükiline, pehme, kleepuv ja voolitav mass. Seejärel lisa stevia, näpuotsatäis soola ning blenderda veelkord segu ühtlaseks. Võta segu köögikombainist välja ning säilita külmkapis  näiteks õhukindlas karbis või kotis. Maiusta kas niisama või valmista maitsvaid komme! 😉

 

 

 

 

Jälgi mind ka mujal 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga