Martsipan – see mõnus mandline maius on tuntud kui maitsev lisand kommidele, kookidele ja muudele kondiidtritoodetele ning millest valmistatakse ka armsaid kujukesi. Paraku sisaldab klassikaline martsipan endas hullumoodi suhkurt, mistõttu ei ole klassikalise martsipani näol tegemist sugugi mitte tervisliku kraamiga. Martsipan koosneb tuhksuhkrust ning mandlijahust, millele lisatakse kas munavalget või vett. Need omavahel kokku segades moodustub voolitav mass. Kuna martsipan on enamasti heledat kreemikat tooni, lisatakse segule soovi korral ka looduslikke toiduvärve, nt matchat, peedimahla, kakaod vmt.
Kui tavapäraselt valmistatakse martsipani mandlitest, siis mina proovisin seda teha hoopis kõrvitsaseemnetest ning täiesti ilma lisatud suhkruta. Ja teate, ausalt tuli välja väga maitsev ja täpselt martsipani tekstuuriga, ning seda tegelikult puhtjuhuslikult. Olen pähklite ja sh ka mandlite suhtes tundlik, kuid kuna pähklivõi isu oli suuuuur, siis otsustasin meisterdada hoopis kõrvitsaseemne võid. Juhtus aga nii, et seemned ei tahtnud kuidagimoodi kreemjat tekstuuri võtta. Nii ma siis blenderdasin ja blenderdasin seninkaua kuni köögikombain juba suitses käes. Võiks mul seemneid blenderdada seega ei õnnestunud, küll aga meenutas saadud segu oma tekstuurilt täpselt martsipani. Lisasin siis segule magususe andmiseks veidi steviat, näpuotsaga soola ja blenderdasin veel hetke. Maitsesin ja tõepoolest nagu ehe martsipan, ainult, et tumerohelist värvi ja kõrvitsaseemne mekiga. Andsin seda maitsta ka oma vanaemale ning isegi temale meeldis! Ja teate, kui juba minu vanaemale meeldib, siis peab ikka hea asi olema! 😀
Kuna ma polnud varem kuulnudki sellisest asjast nagu kõrvitsaseemne martsipan, sattusin sellest eriti suurde vaimustusse, mistõttu soovin ka teiega seda põnevat retsepti jagada!
VAJA LÄHEB
150g kõrvitsaseemneid
50g päevalilleseemneid
steviat
veidi soola
köögikombaini/võimsat blenderit
VALMISTAMINE
Vala seemned köögikombaini ning purusta seni kuni tekib õrnalt tükiline, pehme, kleepuv ja voolitav mass. Seejärel lisa stevia, näpuotsatäis soola ning blenderda veelkord segu ühtlaseks. Võta segu köögikombainist välja ning säilita külmkapis näiteks õhukindlas karbis või kotis. Maiusta kas niisama või valmista maitsvaid komme! 😉