Site Overlay

MIKS MA VÄLJAS SÖÖMAS EI KÄI?!?

Tegelikult käin ma väljas sööma küll, kuid see ei kuulu kindlasti minu igapäeva rutiini, st väljas ma lõunatamas üldjuhul ei käi. Küll aga meeldib mulle  aeg-ajalt tervislikke valikuid pakkuvaid söögikohti külastada ning uusi maitseelamusi nautida. Selles postituses soovin aga veidi lähemalt rääkida mealprepist ehk miks ma oma lõunasöögid ise valmistan ja karbiga tööle kaasa võtan.

Tegelikult on kaasa pakitud lõunasöögi karp mind saatnud juba mitu head aastat, alates ajast kui alustasin teekonda tervislikuma elu suunas. Mulle meeldib süüa teha ning minu jaoks pole mingi probleem endale ka järgmise päeva toidud valmis teha. Kuna õhtul teeme kodus nagunii süüa, siis sageli saan kaasa võtta  ka juba eelmisel õhtul valmistatud toitu, seega alati pole üldse vajalik eraldi järgmise päeva lõunaks midagi valmistama hakatagi. Vahel küsitakse, et kust ma võtan selle aja, et koguaeg midagi kokata? Siinkohal võin aga julgelt väita, et järgmise päeva toidu ette valmistamine võtab mul ligikaudu 15-20 minutit aega, vahel ka vähem, sõltub toidust. Seega üüratust ajakulust siinkohal rääkida ei saa! 🙂

*Pilt on illustreeriv

 

Aga asume siis asja kallale, mis on need peamised põhjused, miks ma oma lõunasöögid ise valmistan?

Pilk peal oma toidulaual 

Mulle meeldib omada kontrolli selle üle mida ma söön. Olles toidu ise valmistanud, tean täpselt mida ja millistes kogustes see sisaldab. Sel viisil on minu arvates ka tervislikul rajal püsimine oluliselt lihtsam. Kui toit on kaasas, on ka vähem tõenäolisem haarata millegi ebatervisliku järele. Kuigi paljudest söögikohtadest võib leida häid ja tervislikke valikuid, siis võib juhtuda siiski ka seda, et sööma minnes ei oota ees ühtki tervislikku valikut. Vältimaks taolist olukorda, on minu jaoks oluliselt kindlam ja mugavam enda valmistatud toit kaasa võtta. Sel viisil ei pea ma muretsema kus ja mida lõunal süüa. Kui lõunapausi aeg kätte jõuab saan rahulikult ja muretult oma lõunat nautida. Lisaks lõunasöögile on mul alati kaasas ka väike vahepala, milleks on tihtilugu näiteks banaan või mõni muu puuvili, kodujuust, ise valmistatud kaerahelbeküpsised, smuuti või miskit muud meelepärast.

Mida ma siis tavaliselt lõunaks söön? 

Minu jaoks on oluline, et toidukord oleks tasakaalus, sisaldades endas nii süsvesikuid, rasvu kui ka valku. Einet kombineerides lähtun sellest, et valin esmalt valguallika, milleks on enamjaolt kas kanafilee, kodujuust, munad, madala rasvasisaldusega delikatess hakkliha või kala. Seejärel kombineerin sinna juurde süsivesikute portsjoni. Minu lemmikuks on saanud kinoa, mis lisaks heale maitsele sisaldab süsivesikute kõrval ka rohkelt valku, 100g kohta lausa 13g! Lisaks kinoale võib tihti minu toidulaualt leida ka täisterariisi, toortatart kui ka kartulit, vahel ka mõnd täisterapastat (nt tatrapasta, läätsepasta vmt). Minu lemmikuteks rasvaallikateks on avokaado, kvaliteetsed õlid (nt oliiviõli, kanepiõli, kookosõli) ning chia seemned. Samuti sialdab rasva ka kodujuust (kui valida klassikaline, mitte rasvatu variant),  hakkliha ning kala (lõhe, forell, heeringas). Iga minu toidukord sisaldab muidugi ka ohtralt köögivilju, seda kas värskelt salati kujul või küpsetatuna. Köögiviljad muudavad minu meelest iga toidu palju maitsvamaks, värvikamaks, volüümikamaks ning muidugi ka tervislikumaks!

Soodsam valik

Toidu kaasa võtmine on minu jaoks oluliselt rahakotisõbralikum kui igapäevane väljas einestamine. Ütleme, et kui toidukord söögikohas maksab 4-5 eurot ning kui nüüd korrutada see 5-ga, tuleb kokku juba hea 20-25 eurot nädalas, mis on minu arvates päris korralik summa mille arvelt kokku hoida. Tegelikult aga saab sama summa eest varuda juba pea nädalajagu toitu koju, millest ise süüa teha.

Allergia

Õietolmu allergikuna on mulle vastunäidustatud mõned toiduained, mida paljudes toitudes kasutatakse, kuid mille tarbimise korral võivad mul tekkida ristreaktsioonina allergianähud.  Toiduained, mis allergianähte esile kutsuvad,  on näiteks sidrunimahl, pähklid, mesi, toores õun, porgand, paprika.  Seepärast on mul igati mugavam võtta kaasa enda valmistatud toit ning olla kindel, et see ei sisalda ühtki allergeeni.

Kuidas on lood teiega? Kas eelistate pigem väljas lõunatada või kuulute ka mealprep-i tiimi? Andke mulle kommentaariumis julgelt märku!:)

 

 

Leave a Reply