Retseptid

VALGURIKAS BOLOGNESE PITSA

august 1, 2018

Tegemist on tõeliselt tervisliku ja valgurikka pitsaga. Valku lisab pitsale põhjas sisalduv kodujuust ning munad, samuti kasutasime me madala rasvasisaldusega valgurikast veisehakkliha.

Kes veel siiani on uskumusel, et pitsa ei saa olla tervislik, siis alljärgneva retseptiga soovin ma kummutada igasugused müüdid pitsa ebatervislikkusest.

Mis eristab tervislikku pitsat klassikalisest? Kohe räägin sellest veidi lähemalt.

Esmalt ka paari lausega sellest, mida pitsa endast kujutab. Pitsa ehk inglise keeles tuntud kui pizza on ahjus küpsetatud lahtine pirukas, mis on kaetud tomatikastme, juustu ja muu meelepärasega. Itaaliapärane pitsapõhi on üldiselt õhemapoolsem, pannipitsa aga paksema põhjaga. Kaks põhilist komponenti mida pitsa valmistamisel kasutatakse on tomatipasta ja juust, ülejäänud komponendid on puhas fantaasia vili. Pitsale võib laduda pea kõike, mis aga vähegi maitseb!

Klassikaline pitsapõhi on üldjuhul valmistatud nisujahust ning tihti lisatakse taignale ka pärmi, et põhi ikka parajalt kohev ja maitsev tuleks. Samuti lisatakse klassikalisele pitsale tihtilugu palju rasvast juustu ja/või liha, suhkurt täis tomatikastet vmt mis kahjuks pitsa tervislikkuse kahtluse alla seab.

Mis on aga tervisliku pitsa saladus? Ega siin miskit keerulist polegi. Esmalt tasub valida kasulikum ja kiudainerikkam alternatiiv tavalisele nisujahule. Selleks sobib hästi näiteks toortatrajahu, kaerajahu, odrajahu, kinoajahu. Samuti tasub tomatikastet valmistades kasutada võimalikult naturaalset toorainet. Kui on soov kasutada valmis poekastet, siis tuleks kindlasti jälgida, et kastmele poleks lisatud suhkurt, seda saab ise pärast vajaduse korral lisada. Kasutamiseks sobib hästi madalama rasvasisaldusega valgurikas lihatoode, hakklihapitsa puhul sobib selleks hästi kas veise delikatesshakkliha või näiteks kanahakkliha. Samuti võib pitsat valmistada ka ilma lihata, lisades näiteks ube, kikerherneid või muud meelepärast. Kaval nipp on lisada pitsa peale ka erinevaid köögivilju. Selleks sobivad hästi näiteks suvikõrvits, porgand, sibul, paprika, seened, baklažaan. Mina ise armastan köögivilju peita pea igalepoole, alustades hommikupudrust, lõpetas pitsaga! 😉 Seega julgen ka Teile seda nippi soovitada.

Aga asume retsepti juurde, siit ta tuleb:

VAJA LÄHEB 

140g kodujuustu (Meie kasutasime Tere karulaugupestoga kodujuustu, mis annab mõnus ürdise maitse!)

70g toortatrajahu (või kaerajahu, rukkijahu vm meelepärast jahu)

3-4 muna

veidi soola

oreganot (võib kasutada ka nt basiilikut või muid meelepäraseid ürte)

240g veise delikatess hakkliha

3-4 tomatit

25g tomatipastat

pool paprikat

8-10 šampinjoni

1 väiksem sibul

punane vein ~50ml

2-3 küüslauguküünt

puljong/vesi 250ml

natuke meelepärast juustu

VALMISTAMINE 

Klopi munad ning lisa kodujuust. Sega ühtlaseks massiks. Seejärel lisa jahu ning maitseained. Vala saadud segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning aste ahju 200 kraadi juures ca 15 minutiks kuni see on kuldkollakas. Samal ajal kui põhi küpseb valmista kate. Tükelda kõik koostisosad. Prae pannil hakkliha koos sibula, küüslaugu ja šampinjonidega, seejärel lisa tükeldatud tomatid ja paprika. Vala vein, kui vein on aurustunud lisa puljongit/vett. Hauta segu kuniks saad paksema kastme. Maitsesta segu soola, pipra, orgegano või basiilikuga. Võta ahjust pitsapõhi, vala peale segu, kata see õhukese juustu kihiga ning aseta pitsa veel mõneks minutiks ahju kuni juust on sulanud.

NB! Kastet võib tulla rohkem kui pitsa peale mahub! 😉

Valmis!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jälgi mind ka mujal 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga