Kõiksugused burksid on teatavasti üldjoontes alati rämpstoitude hulka arvatud ning võiks ehk arvata, et tervislikkusega ei saa siin mingit pistmist olla. Tegelikult aga saab küll! Kohe jagan teiega üht ääretult tervisikku taimse läätseburksi retsepti, mis sisaldab vaid kõike head ja kasulikku!
Siin ta on:
VAJA LÄHEB
ca 250g punaseid läätsi (Mina kasutasin Loodusväe mahetoodangut, millega saad tutvuda siin: https://loodusvagi.ee/tooted/mahedad-punased-laatsed-500-g/)
marineeritud kurki/hapukurki
tomativiile
punast sibulat burgeri vahele lisamiseks
maitsestamata jogurtit (sojajogurt, kaerajogurt, tavaline maitsestamata jogurt/kreeka jogurt vms)
2-4 küüslauguküünt
ca 200g šampinjone
1 suurem sibul
u 1/2 klaasitäit kaerahelbeid/jahu vms juhuks kui segu liiga vedel on
natuke soola, ürte, datlisiirupit (või muud magustajat)
rohelist salatit (frillice on burksi vahel minu meelest kõige mõnusam!)
meelepäraseid kukleid (nt täisterakuklid, seemnetega kuklid, gluteenivabad kuklid vmt); Muidugi sobib ka läätsekotleti serveerida näiteks salatilehtede vahel, valmistades “naked burger-i” – lase vaid fantaasial lennata!
VALMISTAMINE
Keeda läätsed pehmeks ning purusta pudrunuia või kahvliga läätsed ühtlaseks massiks. Prae pannil peeneks hakitud sibul ja seened ning sega saadud segu purustatud läätsedega. Lisa vajadusel juurde kaerahelbeid. Maitsesta ning vormi saadud segust kotletid ja prae pannil või küpseta ahjus. Meie pruunistasime pannil ning lasime ka ahjus veidi aega küpseda. Retseptis toodud kogustest saab ca 6-8 läätsekotleti.
Kastme jaoks sega kokku jogurt koos peeneks hakitud küüslaugu (võib kasutada ka küüslaugupressi), veidikese soola, pipra ja magustajaga. Soovi korral võib lisada ka veidi sidrunimahla või veiniäädikat ning maitserohelist.
Seejärel ei jää muud üle kui burks valmis ehitada ning nautima asuda!